מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי גזע, דם טבורי ורפואה רגנרטיבית מהעולם: תאי גזע – תא שהוא נס - קרן של תקווה לעתיד

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי גזע, דם טבורי ורפואה רגנרטיבית מהעולם: תאי גזע – תא שהוא נס - קרן של תקווה לעתיד

Journal of Anatomy

מבוא:

בסופו של דבר, אחרי כל תא בגוף האדם ניתן לעקוב חזרה לביצית מופרית שהגיעה לקיום מהאיחוד של ביצית וזרע.

אך הגוף מורכב מ200 סוגי תאים שונים בערך, לא רק אחד. כל סוגי התאים הללו באים ממאגר של תאים בעובר הקטן, בשם תאי גזע.

חשיבות תא הגזע:

לתאי גזע יש את הפוטנציאליות המרשימה להתפתח לסוגי תאים שונים ורבים בגוף במהלך תחילת החיים ושלב הצמיחה.

בנוסף, ברקמות רבות הם משרתים בתור סוג של מערכת תיקון פנימית, ומתחלקים בעצם ללא מגבלה על מנת לחדש תאים אחרים כל עוד האדם או בע"ח עדיין חי. כאשר תא גזע מתחלק, לכל תא חדש יש את הפוטנציאליות להישאר תא גזע או להפוך לסוג אחר של תא עם פונקציה ייעודית יותר, כמו תא שריר, או תא דם, או תא מוח.

מיקי שחם מוסיף כי רפואה רגנרטיבית או בשמה האחר – רפואת חידוש איברים, המכונה על ידי משרד הבריאות האמריקאי – NIH, "הדבר הגדול הבא ברפואה", מתייחסת בכלליות לטיפול המערב את השימוש של טסיות לתקן ולהאיץ תהליך את הריפוי הטבעי בגוף ולמנוע מרקמות נוספות ניוון הקשור במצבים רפואיים.

תכונה ייחודית של תא הגזע:

תאי גזע מובדלים מסוגי תא אחרים בגלל שני מאפיינים חשובים.

ראשית, הם תאים לא-מהוקצעים המסוגלים לחדש עצמם דרך התחלקות תאית, לפעמים לאחר תקופות ארוכות של אי-פעילות.

שנית, תחת תנאים פיזיולוגיים או ניסויים מסוימים, ניתן לגרום להם להפוך לתאי רקמה או איבר ספציפיים עם תפקידים מיוחדים.

מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע לטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית. מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה-רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, פרקינסון, שמיעה, אורתופדיה ועוד וחלקם נכנסו כבר לשימוש שוטף.

באיברים מסוימים, כמו המעיים ומח העצם, תאי גזע מתחלקים באופן שגרתי כדי לתקן ולהחליף רקמות שהתבלו או ניזוקו. באיברים אחרים, עם זאת, כמו הלבלב והלב, תאי גזע מתחלקים רק תחת תנאים מיוחדים.

מיקי שחם ימשיך לעדכן את הקוראים בחידושים ותגליות מתחום תאי גזע ודם טבורי – בכלל, ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית מהעולם - בפרט.

מימיו הראשונים בשנת 1988, הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה ביותר של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאים להשתלה המטולוגית לילדים בלבד.

מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ומכשור, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית, אשר יכולים לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואה-התחדשותית /רפואה-רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.





מיקי שחם תאי גזע דם טבורי